De bevalling

Eindelijk is hét belangrijke en spannende moment daar, jullie kindje kondigt zich aan! Dit brengt voor veel vrouwen toch vragen én zorgen met zich mee.
Hoe zal het gaan? Kan ik de pijn aan? Hoe lang gaat het duren? Is ons kindje gezond?
Elke bevalling is anders, vaak ervaar je pas tijdens jouw bevalling wat belangrijk voor je is. Door je voor te bereiden en te weten wat er met je lichaam gebeurt, kun je wat onzekerheid verminderen. Hieronder krijg je meer informatie over hoe de bevalling kan gaan.

 

Transformatiefase

Aan het einde van de zwangerschap maakt je lichaam zich al langzaam klaar voor de bevalling. Je kan kramp en steken in je onderbuik voelen en je kan oefenweeën krijgen. In deze fase van de bevalling verandert je baarmoeder, we noemen dit de transformatiefase. In de zwangerschap is je baarmoeder stevig om je kindje te kunnen dragen. Tijdens de transformatiefase wordt je baarmoeder soepel. De baarmoedermond wordt zacht (verweekt) en wordt dunner (verstrijkt). Met kracht van weeën kan de baarmoeder na deze verandering open gaan (ontsluiten).

Deze fase kan soms al dagen voor een bevalling gaande zijn en zegt helaas niets over wanneer je gaat bevallen. Als je twijfelt over wat er in je lichaam gebeurt, mag je altijd contact met ons opnemen.

 

Ontsluitingsfase

Vervolgens komt er een fase waarin je regelmatige weeën krijgt. Deze weeën zullen krachtiger en pijnlijker zijn, en zich in kracht en frequentie gaan opbouwen. In deze fase zal de baarmoedermond ontsluiten (open gaan). Gemiddeld ontsluit een baarmoedermond zich 1 cm per uur.

In deze fase vinden wij het belangrijk dat je contact met ons opneemt. We willen weten hoe het met jou en je kind gaat. We bespreken met je wat je de komende uren kunt verwachten en wat wij daarin voor jou kunnen betekenen. Kijk hiervoor bij belinstructies.

 

Persfase

Als je baarmoedermond helemaal open is (10 cm), begint de persfase. Je baarmoeder maakt dan een ander soort weeën, en je zult merken dat je het gevoel krijgt dat je moet persen. Vanaf dit moment mag je zelf mee gaan persen met je lichaam. We zullen je hierbij helpen en vertellen wat je moet doen. Tijdens deze fase wordt je kind geboren. Persen duurt gemiddeld een uur en kan soms zelfs wat langer duren. Als je al eerder bent bevallen kan de persfase juist een stuk sneller gaan.

 

Nageboorte

Na de geboorte van je kind moet de moederkoek nog geboren worden. Je baarmoeder zal samentrekken en de moederkoek hierdoor los van de baarmoeder maken. Wij helpen je om deze geboren te laten worden.

Tijdens deze fase houden wij ook het bloedverlies goed in de gaten. Als we denken dat je baarmoeder niet goed samentrekt, je te veel bloed gaat verliezen of je moederkoek niet geboren wil worden, kunnen we je hiervoor een injectie geven. In deze injectie zit oxytocine die helpt de baarmoeder samen te laten trekken.
Vaak moeten we na de bevalling wat hechtingen zetten om alles weer goed te laten genezen. Na de geboorte van de moederkoek zullen we dit beoordelen.

Meer informatie? Folder: Bevallen – Hoe bereid je je voor?

Kwaliteitsregister

In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Uiteraard zijn wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

 

Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.

Contact

Hoofdstraat 9, 9501 CL Stadskanaal

Praktijk: 0599 65 22 47

Spoed: 06 13 33 55 51

Fax: 0599 65 84 07

E-mail: info@verloskundigenflow.nl