Anticonceptie

Anticonceptieconsult

Tijdens het anticonceptieconsult worden je wensen met betrekking tot anticonceptie besproken en een anamnese afgenomen. Samen met de verloskundige kom je zo tot een weloverwogen besluit en de anticonceptie die het best bij je past.

Na het voorschrijven van een anticonceptiemethode wordt een nacontrole ingepland om vragen te beantwoorden en te controleren of je tevreden bent met de methode. Gangbaar is om dit (telefonische) gesprek na drie maanden te doen, omdat je dan voldoende gelegenheid hebt gehad om aan de methode te wennen en eventuele bijwerkingen in het begin dan meestal weer voorbij zijn.

Bij verloskundigenpraktijk Flow kun je terecht voor voorlichting over de verschillende soorten anticonceptie en het uitschrijven van een recept hiervan. Tevens zijn wij bekwaam voor de plaatsing van het spiraal en / of het hormoonstaafje.

Geen vrouw is hetzelfde. Ook de omstandigheden kunnen voor iedereen weer anders zijn. Iedere vrouw heeft haar eigen specifieke situatie en wensen. Vanwege deze verschillen zijn er ook een heleboel verschillende anticonceptiemiddelen beschikbaar en is het belangrijk je daarin te verdiepen.

Soorten anticonceptie

In Nederland kun je kiezen uit de anticonceptiepil, de anticonceptiepleister, de anticonceptiering, de prikpil, het hormoonstaafje, het spiraaltje, de barrièremethode en sterilisatie.

 

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden.

Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het Multi-Safe short koperspiraaltje is ook zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit spiraaltje is wat kleiner en daardoor geschikt als alternatief voor de kleinere baarmoeder. Uiteraard kan je beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in.

Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen.

 

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af.

Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen.

 

Hormoonstaafje

Implanon, ook wel bekend als het hormoonstaafje bevat één soort hormoon, namelijk progestageen en is drie jaar werkzaam. De werking hiervan is dat de eisprong wordt geremd en het slijm in de baarmoedermond moeilijk doordringbaar wordt voor zaadcellen. Daarnaast verandert progestageen het baarmoederslijmvlies zodanig dat de baarmoeder ongeschikt is voor een zwangerschap.

De eerste drie maanden na het plaatsen van Implanon kan onregelmatig bloedverlies optreden, meestal kleine hoeveelheden, ook wel ´spotting´ genoemd. Na drie tot zes maanden is dit voorbij en treedt er nog slechts af en toe een bloeding op of stopt het bloedverlies helemaal, dit kan overigens geen kwaad.

Wanneer je borstvoeding geeft, kan Implanon 3 tot 4 weken na de bevalling ingebracht worden. Geef je geen borstvoeding, dan kan het staafje in principe direct na de bevalling worden ingebracht.

 

Meer informatie?

www.seksualiteit.nl

www.keuzehulpanticonceptie.nl

www.spiraalplaatsen.nl

www.anticonceptie.nl

www.thuisarts.nl/anticonceptie

www.sense.info

www.ggd.amsterdam.nl/infectieziekten/soa-hiv-sense/

www.t-safe.nl

Kwaliteitsregister

In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Uiteraard zijn wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

 

Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.

Contact

Hoofdstraat 9, 9501 CL Stadskanaal

Praktijk: 0599 65 22 47

Spoed: 06 13 33 55 51

Fax: 0599 65 84 07

E-mail: info@verloskundigenflow.nl