Borstvoeding en flesvoeding

Borstvoeding

Borstvoeding is een geweldige manier om je baby het beste te geven, zowel qua voeding als qua contact. Al voor de geboorte bevindt zich de eerste melk in de borst, het zogenaamde colostrum. Het is goed om de baby al vrij snel na de geboorte aan de borst te leggen: in het eerste uur na de geboorte zijn de meeste baby´s erg wakker, en het is een fijne manier van kennismaken. In het colostrum zitten niet alleen allerlei waardevolle voedingsstoffen, maar ook bevat het antistoffen die je kindje beschermen tegen ziekte. De eerste dagen drinkt de baby alleen colostrum, het duurt namelijk 3 tot 6 dagen voordat borstvoeding echt op gang komt.

Ook voor de moeder heeft borstvoeding voordelen. De baarmoeder trekt zich na de geboorte sneller samen waardoor de kans op nabloedingen vermindert. Ook is de kans op het krijgen van borstkanker na de menopauze licht verlaagd.

 

7 feiten over borstvoeding

  • Borstvoeding is wetenschappelijk bewezen de beste voeding voor je baby
  • Borstvoeding is gemakkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, in de juiste hoeveelheid
  • Borstvoeding geven beschermt de moeder tegen borstkanker
  • Borstvoeding beschermt de baby tegen allergie en andere ziekten
  • Borstvoeding beïnvloedt de binding tussen moeder en kind op een positieve manier
  • Borstvoeding voorkomt overgewicht bij baby´s
  • Borstvoeding helpt de moeder vaak om haar oude figuur weer gemakkelijker terug te krijgen

 

Voorbereiding
Zeker als je voor het eerst borstvoeding gaat geven kan het handig zijn om van te voren een borstvoedingscursus te volgen of meer over het geven van borstvoeding te lezen. 6 keer per jaar wordt er in samenwerking met Kraamzorg Het Groene Kruis een voorlichtingsavond georganiseerd bij ons in de praktijk.

Voor meer informatie: www.borstvoeding.nl

 

Flesvoeding

Als je om medische of persoonlijke redenen geen borstvoeding gaat geven of als borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is kunstvoeding een prima alternatief.

De zuigelingenvoeding die in Nederland verkocht wordt, is goedgekeurd. Er zijn verschillende merken te koop. Daarbij zijn er per merk diverse varianten te verkrijgen naar leeftijd van het kind en bijvoorbeeld voor hongerige baby’s, hypo-allergene voeding, voeding tegen krampjes. Zowel wat de flessen als de spenen betreft bestaan er veel verschillen. Het is niet vanzelfsprekend dat je kind probleemloos zal drinken met de fles-speen-combinatie de je aanschaft. Het is soms in de eerste week even uitzoeken wat voor jouw kind het beste werkt. Het is dus aan te raden niet teveel van een soort fles en speen te kopen, totdat je zeker weet dat je de juiste combinatie voor jullie kind hebt.

 

Vitamine K

Na de geboorte krijgt je kindje van ons of van het ziekenhuis vitamine K. Met deze hoeveelheid kan hij een week vooruit. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling.
Pas na 3 maanden maken baby’s zelf vitamine K aan. Geef je volledige borstvoeding? Dan moet je vanaf dag 8 na de geboorte tot je baby 3 maanden is, elke dag vitamine K druppels geven. Deze kun je kopen bij de apotheek of drogist. Hoeveel druppels je moet geven staat in de bijsluiter. Geef je flesvoeding dan hoef je geen vitamine K te geven, dit zit namelijk al in flesvoeding.

 

Vitamine D

Of je nu fles- of borstvoeding geeft, vanaf dag 8 heeft de baby ook extra vitamine D nodig. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Deze druppels heeft hij nodig totdat hij 4 jaar is.

Kwaliteitsregister

In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Uiteraard zijn wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

 

Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.

Contact

Hoofdstraat 9, 9501 CL Stadskanaal

Praktijk: 0599 65 22 47

Spoed: 06 13 33 55 51

Fax: 0599 65 84 07

E-mail: info@verloskundigenflow.nl