Plaatsing spiraal / hormoonstaafje

Plaatsing spiraal

Voor een spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee en is het belangrijk dat je weet dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op.

De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren twee paracetamol in te nemen; als je geen borstvoeding geeft kun je daarbij ook één ibuprofen innemen.

Een spiraaltje kan vanaf ongeveer 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Na een keizersnede is dit na 12 weken. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraal het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing en daarbij is het dan zeker dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap.

Het is normaal dat je na een spiraal plaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

Na de plaatsing kunnen wij een controle echo doen om te kijken of het spiraal goed is geplaatst. Deze bieden wij voorlopig als service aan.

Plaatsing hormoonstaafje

Het hormoonstaafje (Implanon) wordt ingebracht in de bovenarm, net onder de huid. De huid wordt vooraf verdoofd zodat het plaatsen geen pijn geeft.

In de dagen na het plaatsen kan er een blauwe plek/bloeduitstorting ontstaan.

Als de Implanon tijdens een menstruatie geplaatst is, is deze direct betrouwbaar. Als de Implanon niet tijdens een menstruatie geplaatst is, is het nodig om gedurende zeven dagen een extra anticonceptiemethode te gebruiken.

Kwaliteitsregister

In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Uiteraard zijn wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

 

Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.

Contact

Hoofdstraat 9, 9501 CL Stadskanaal

Praktijk: 0599 65 22 47

Spoed: 06 13 33 55 51

Fax: 0599 65 84 07

E-mail: info@verloskundigenflow.nl