Tongriem klieven

Wat is een korte tongriem?

De tongriem (frenulum linguae) is het membraan waarmee de tong vastzit aan de bodem van de mond. We spreken van een korte tongriem als de tongriem erg strak of kort is of als deze tot dicht bij de tongpunt doorloopt. Dit uit zich vaak in een vervorming van de tong tot V-vorm bij optillen of tot een hartvorm bij uitsteken. Een korte tongriem kan leiden tot een beperkte mobiliteit van de tong.

 

Problemen die kunnen optreden bij een korte tongriem

Een korte tongriem kan zorgen voor problemen bij de borstvoeding en bij het drinken uit een fles. Het is belangrijk deze aandoening tijdig te herkennen, om verdere problemen met de borstvoeding en onnodig overstappen op kunstmatige zuigelingenvoeding te voorkomen. Met het klieven van de korte tongriem kunnen tevens voor de langere termijn diverse problemen worden voorkomen, die niet specifiek met borstvoeding te maken hebben. Te denken valt aan ademhalingsstoornissen, problematische mond motoriek, ongunstige gehemelte vorming, snurken, tandbederf en spraakproblemen.

Symptomen die verder kunnen wijzen op een korte tongriem zijn:

 • Luidruchtig drinken met een klakkend geluid
 • Frequent loslaten van borst of fles doordat de baby geen vacuüm kan houden
 • Slecht groeien door het niet effectief kunnen drinken.
 • Pijnlijke tepels en/of tepelkloven bij de moeder
 • Stuwing of juist onvoldoende melkproductie
 • Mastitis (borstontsteking)

 

Voor- en nadelen van het klieven van de tongriem

Voordelen
Wanneer er sprake is van een korte tongriem is het advies zo snel mogelijk te klieven, het liefst binnen 24 uur. Het kind kan dan direct een goede zuigtechniek aanleren waardoor voedingsproblemen bij het kind en ongemakken voor de moeder (zoals hierboven beschreven) voorkomen kunnen worden.

 • Op langere termijn zijn de voordelen
 • Minder moeite met de uitspraak van bepaalde letters
 • Een betere hygiëne van het gebit doordat de tong makkelijk langs
 • Een achter de tanden kaneen goede vorming van het gehemelte door juiste druk van de tong
 • Betere mondmotoriek zoals tong uit kunnen steken of ijsjes likken
 • Minder ademhalingsstoornissen door de juiste tongpositie in de mond

Mogelijke nadelen
De kans op complicaties is zeer klein aangezien de tongriem enkel bestaat uit een dun vliesje dat de mondbodem en de tong verbindt.

 

Het klieven van de tongriem

Het klieven van de tongriem is een kleine ingreep. Je kindje zal worden vastgehouden bij de armpjes zodat het niet met de armpjes kan bewegen. De kraamverzorgster of één van de ouders houdt het hoofdje stil. De verloskundige brengt een spateltje in de mond waardoor de tongriem bloot komt te liggen en de tong beschermd wordt. Deze handeling vinden de meeste kinderen niet prettig en vaak zullen zij dan ook even huilen. Vervolgens geeft de verloskundige één of twee knipjes om de tongriem tot de basis te klieven. Met een gaasje worden eventuele druppeltjes bloed weggeveegd waarna je het kind direct op kunt pakken en mag troosten. Onze ervaring is dat kinderen zeer snel weer tevreden zijn en geen nadelen ondervinden van het klieven. Na het klieven mag het kind ook direct weer aan de borst of fles.

 

Tarief

Wij zijn geschoold om deze handeling uit te voeren, je kunt hiervoor altijd telefonisch contact met ons opnemen. Ook als je elders onder zorg bent kun je contact opnemen over het klieven.

Een enkele keer kan het voorkomen dat we de tongriem niet kunnen klieven, in dat geval verwijzen wij je door om de tongriem eventueel te laseren.

Na de behandeling ontvang je een factuur van € 45,-. Deze factuur kun je indienen bij je zorgverzekeraar en zal in de meeste gevallen vergoed worden.

Kwaliteitsregister

In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Uiteraard zijn wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

 

Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.

Contact

Hoofdstraat 9, 9501 CL Stadskanaal

Praktijk: 0599 65 22 47

Spoed: 06 13 33 55 51

Fax: 0599 65 84 07

E-mail: info@verloskundigenflow.nl