Controles

De eerste controle

De eerste controle vindt plaats bij ongeveer 8 – 10 weken van je zwangerschap. Tijdens deze eerste controle zullen we als eerste een echo maken om te kijken hoever je exact zwanger bent. Bij deze eerste controle is het nog té vroeg om het hartje al te horen. Dat kan vanaf ongeveer 12 weken zwangerschapsduur. We maken tot 20 weken elke keer een echo en na de 20 weken krijg je bij ons op indicatie een echo.

Je krijgt van ons een hoop informatie mee, als eerste een vragenlijst over jullie medische geschiedenis, huidige gezondheid, medicijngebruik, werk- en leefwijze, de gezondheid van jullie naaste familie en eerdere zwangerschappen en/ of bevallingen komen aanbod. We vragen jullie deze zo uitgebreid mogelijk in te vullen en deze mee te nemen naar de volgende controle.

Naast de vele informatie vinden er ook enkele onderzoeken plaats. We meten je bloeddruk, je gewicht en prikken je bloed. Met het afgenomen bloed wordt je bloedgroep en rhesus factor bepaald, daarnaast wordt je bloed onderzocht op mogelijk besmettelijke ziekten zoals lues (syfilis), HIV (aidsvirus) en hepatitis B. Tevens wordt je ijzer-, suikergehalte en vitamine D bepaald.

Als laatste krijg je van ons informatie mee over de mogelijkheden van prenatale screening. Ook zullen we je informeren over diverse regelzaken die belangrijk zijn om niet te vergeten tijdens je zwangerschap. Er is tijdens deze eerste controle natuurlijk ook gelegenheid tot het stellen van vragen.

Lees in de KNOV zwangerschapskalender van week tot week hoe je baby groeit, hoe je lichaam verandert en waar je allemaal aan moet denken.

 

Vervolgcontroles

Tijdens je zwangerschap zul je in totaal ongeveer 12-15 keer voor controle komen. Naarmate je zwangerschap vordert kom je vaker bij ons ter controle van het verloop van je zwangerschap. In het begin vinden de controles elke 3 weken plaats, vanaf 30 weken elke 2 weken en vanaf de 36e week elke week. Afhankelijk van het verloop van je zwangerschap zullen we je eventueel vragen vaker op controle te komen.

Standaard wordt elke controle je bloeddruk en gewicht gemeten. We zijn erg benieuwd van je te horen hoe alles verloopt en of er vragen of bijzonderheden zijn. Indien nodig beantwoorden wij je vragen en geven adviezen bij klachten.

Vanaf ongeveer 30-32 weken kan de ligging en indaling van je kindje gevoeld worden. En uiteraard luisteren we elke controle naar het hartje van de baby.

Meer informatie? Folder: Zwanger!

Kwaliteitsregister

In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Uiteraard zijn wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

 

Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.

Contact

Hoofdstraat 9, 9501 CL Stadskanaal

Praktijk: 0599 65 22 47

Spoed: 06 13 33 55 51

Fax: 0599 65 84 07

E-mail: info@verloskundigenflow.nl