Miskraam

Helaas kan het voorkomen dat een zwangerschap eindigt in een miskraam. Ongeveer 10% van alle zwangerschappen eindigen in een miskraam. Als je een miskraam krijgt is dat een emotionele periode. De miskraam brengt vaak abrupt een einde aan plannen en fantasieën over jullie verwachte kind.

Symptomen

Bloedverlies en / of buikpijn kunnen de eerste tekenen zijn van een miskraam. Bloedverlies komt vaker voor tijdens de zwangerschap en hoeft niet altijd te betekenen dat je een miskraam krijgt. Ongeveer 50% van de vrouwen met bloedverlies in het eerste trimester krijgt een miskraam.
Soms kom je er bij de echo pas achter dat het hartje niet klopt of dat er geen goede zwangerschap is aangelegd.

Bij ongeveer 6-7 weken zwangerschap kunnen we met de echo zien of het hartje klopt. Bij een kloppend hartje is de kans op een miskraam klein, maar zeker niet uitgesloten. Bedenk vooral dat een echoscopisch onderzoek niets veranderd aan de uitkomst van de zwangerschap. Het maken van een echo zal dus ook niet altijd zekerheid of geruststelling bieden.


Oorzaken

De oorzaak van een miskraam is meestal een aanlegstoornis. Bij de bevruchting is er toevallig een afwijking in de chromosomen ontstaan die aanleiding geeft tot een stoornis in de ontwikkeling. Het vruchtje is niet in orde en de natuur vindt als het ware een logische oplossing: het groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Meestal gaat het hier niet om erfelijke afwijkingen en heeft het optreden van een miskraam dus geen gevolgen voor een eventuele volgende zwangerschap. Een miskraam is dan ook geen reden voor nader onderzoek. Dat wordt pas geadviseerd na twee of meer miskramen.


Behandeling

Een miskraam kun je niet voorkomen of behandelen. Je kunt kiezen tussen afwachten op het spontane beloop of het laten weghalen van het zwangerschapsweefsel met behulp van een curettage of medicatie (prostaglandine tabletten). Indien nodig verwijzen wij je naar de gynaecoloog voor verdere begeleiding van je miskraam.

 

Wanneer eerder contact opnemen?

Het is verstandig om in de volgende situaties contact ons op te nemen:

  • Hevig bloedverlies (langdurig en meer dan een menstruatie).
  • Bij klachten van duizeligheid, sterretjes zien of flauwvallen.
  • Bij langdurig aanhouden van buikpijn en/ of bloedverlies. Dit kan een aanwijzing zijn voor een incomplete miskraam.
  • Als je koorts krijgt (temperatuur van 38° graden of hoger).

Wij proberen je in deze periode zo goed mogelijk te begeleiden. Je kunt met al je vragen bij ons terecht.
Voor het begeleiden van een miskraam zijn wij 24 uur per dag bereikbaar op ons dienstnummer.

Kwaliteitsregister

In de praktijk hechten wij veel waarde aan kwaliteit. Uiteraard zijn wij ingeschreven in het kwaliteitsregister van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen).

 

Deze inschrijving is een officieel keurmerk dat aantoont dat de praktijk werkt volgens de richtlijnen en standaarden van de KNOV. Voor meer informatie kun je terecht op www.knov.nl.

Contact

Hoofdstraat 9, 9501 CL Stadskanaal

Praktijk: 0599 65 22 47

Spoed: 06 13 33 55 51

Fax: 0599 65 84 07

E-mail: info@verloskundigenflow.nl