Wanneer bel je ons?

 

 

bevallen wanneer bellen
bevallen wanneer bellen

Je gaat bevallen! Natuurlijk is dit waar jullie al heel wat maanden naar uitkijken. Maar wanneer moet je ons bellen als je gaat bevallen? Onthoud: bellen mag altijd, je belt nooit voor niets!

Een normale periode om te bevallen is tussen de 37 tot 42 weken zwangerschap. De bevalling kan beginnen met weeën of met het breken van de vliezen.

Weeën

Bij een eerste kindje beginnen de weeën vaak onregelmatig. Uiteindelijk zullen ze elkaar sneller opvolgen en regelmatig komen. Bel ons als de weeën een uur lang om de 3 tot 4 minuten komen en 60 seconden aanhouden.
Bij een tweede of volgend kindje bel je als de weeën een uur lang om de 5 minuten komen en die 60 seconden aanhouden. Tenzij we met jou iets anders hebben afgesproken op de praktijk.

Vruchtwater

Als de vliezen ‘s nachts breken, het vruchtwater helder is en je hebt nog geen weeën, dan hoef je niet direct te bellen. Bel ons op het moment dat de weeën beginnen en anders de volgende ochtend.

Bel ons direct als je vliezen zijn gebroken en:

  • het vruchtwater groen, bruin of helderrood is;
  • het hoofdje nog niet ingedaald was bij de laatste controle.

Bloedverlies

Wanneer je de slijmprop verliest, zit hier meestal ook een beetje bloed bij. Hier hoef je je geen zorgen om te maken. Het verliezen van de slijmprop zegt nog niets over wanneer de bevalling gaat beginnen. Tijdens de bevalling kan het zijn dat je een beetje bloed verliest. Ook dit is normaal. Verlies je veel helderrood bloed? Dat is wél een reden om ons meteen te bellen.

Heb je weeën, bloed- of vruchtwaterverlies vóór 37 weken zwangerschap? BEL ONS DAN DIRECT!

Ongerustheid of vragen

En ben je ongerust of heb je vragen over wanneer je ons moet bellen als je gaat bevallen? Twijfel niet en neem contact met ons op. Dat is voor jou én ons fijn. Bekijk ook eens deze handige signalenkaart.