Zwanger, wat moet je regelen?

 

 

zwanger bevallen kraamtijd wat regelen
zwanger bevallen kraamtijd wat regelen

Als je zwanger bent moet je veel regelen. Wat en hoe je alles moet regelen, is natuurlijk wel afhankelijk van jouw situatie. Wij helpen je met praktische informatie over de meest voorkomende en belangrijke zaken.

Moeders voor moeders

Nu je zwanger bent, kun je meedoen aan Moeders voor Moeders. Deze organisatie zamelt urine in van zwangere vrouwen om vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen te helpen. Voor meer informatie of om je aan te melden, verwijzen we je door naar Moeders voor Moeders.

Kraamzorg

Het advies is om tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap de kraamzorg te regelen. Er zijn verschillende kraamzorgorganisaties met allemaal hun eigen werkwijze. De keus ligt uiteindelijk bij jezelf. Flow werkt met alle kraamzorgorganisaties samen. Het aantal uren kraamzorg wordt gegeven naar aanleiding van het landelijk indicatie protocol. Je hebt recht op 49 uur kraamzorg exclusief de bevallingsassistentie thuis. Bij complicaties kunnen we tijdens het kraambed extra uren indiceren.

Zorgverzekering

Als je zwanger bent, is het verstandig om goed naar je zorgverzekering te kijken. Tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamperiode maak je extra zorgkosten. Een deel hiervan wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor sommige kosten kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren.

Kraampakket

Het kraampakket is een doos met medische artikelen die nodig zijn tijdens jouw bevalling en bij de verzorging na jouw bevalling. Het kraampakket moet zeker 6 weken voor de uitgerekende datum in huis zijn.
Voor een thuisbevalling is een kraampakket noodzakelijk, maar ook als je van plan bent in het ziekenhuis te bevallen moet je een kraampakket in huis hebben. Het kan namelijk altijd zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt. Het kraampakket zit niet in de basisverzekering. Bij een groot aantal aanvullende zorgverzekeringen vergoeden ze het kraampakket wel en stuurt jouw zorgverzekeraar deze gratis op. Als dit niet zo is, kun je het kraampakket vaak ook tegen betaling bij je zorgverzekeraar aanvragen. Ze zijn ook te koop bij een apotheek, drogist of via het internet. Vraag het kraampakket bij voorkeur vóór de 5e maand van jouw zwangerschap aan.

22 weken prik

Bescherm je baby tegen kinkhoest. Kinkhoest is gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn ingeënt. Tijdens de zwangerschap krijgen zwangere vrouwen gratis een kinkhoestvaccinatie aangeboden op het consultatiebureau. Maak een afspraak voor de 22 weken prik. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie kan vanaf de 22e week van je zwangerschap. Lees meer over kinkhoest.

Erkenning

Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Ouderlijk gezag kun je alleen aanvragen als de vader het kind heeft erkend. Dit ouderlijk gezag kun je pas na de geboorte aanvragen. Wij adviseren om de erkenning voor de 25 weken te regelen.

Zwangerschapsverlof

Vertel jouw werkgever op tijd dat je zwanger bent. Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale zwangerschapsverlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij, óók wanneer de baby later dan de uitgerekende datum geboren wordt.
Ben je zelfstandige? Dan kun je een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Ook die duurt minimaal 16 weken.

Baby uitzet

Het bij elkaar zoeken van de complete babyuitzet kost behoorlijk wat tijd. Begin daarom lekker vroeg met die baby uitzetlijst! Zo kan je zonder stress alles verzamelen en wordt het een onderdeel van de voorpret. Extra tip: probeer alle spullen minstens een maand voor je uitgerekende datum in huis te hebben. Hoogzwanger shoppen is niet ideaal, en je weet natuurlijk nooit wanneer de bevalling begint!

Kinderopvang

Ga je na jouw zwangerschapsverlof weer werken? Wacht dan niet te lang met kinderopvang regelen. Vaak hebben kinderdagverblijven of een gastouderbureau lange wachtlijsten.