Kinderwens

 

 

kinderwens
kinderwens

Heb je een kinderwens en besloten dat je graag zwanger wil worden? Jouw gezondheid én die van je partner hebben invloed op het zwanger worden. En als je ontdekt dat je zwanger bent, is de ontwikkeling van je kindje al in volle gang. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap zo gezond mogelijk te leven.

Kinderwensspreekuur

Het kinderwensspreekuur is een afspraak bij ons op de praktijk voordat je zwanger bent. We bespreken dan alle belangrijke onderwerpen rondom jouw kinderwens en zwanger worden voor jou en je partner. Je krijgt adviezen, antwoord op je vragen en we kunnen indien nodig een aantal onderzoeken doen. Deze afspraak stemmen we af op jullie individuele situatie. Neem gerust contact met ons op!

Vruchtbaarheid

Als je graag zwanger wil worden, wil je dit meestal het liefst zo snel mogelijk. Eén keer vrijen kan al genoeg zijn, maar vaak is het niet meteen de eerste keer raak. Maak je niet te snel ongerust als je niet direct zwanger bent. Probeer seks leuk en ontspannen te houden. Veertien dagen voor je verwachte menstruatie vindt je eisprong plaats. Met een regelmatige cyclus van 28 dagen, heb je dus op dag veertien je eisprong. Ben je onregelmatig ongesteld? Dan is het moment van je eisprong moeilijker te voorspellen. Je kan dan eventueel ovulatietesten kopen. Na de eisprong blijft de eicel zo’n twaalf uur vruchtbaar. Zaadcellen blijven een paar dagen leven. Dat maakt dat je in de drie dagen voor je eisprong tot de dag van de eisprong het meest vruchtbaar bent.

Van alle vrouwen die proberen zwanger te worden, is dertig procent binnen drie maanden zwanger en ruim tachtig procent binnen een jaar. Na je 35e duurt het gemiddeld langer voordat je zwanger wordt. Ben je na een jaar nog niet zwanger? Maak dan een afspraak bij je huisarts voor advies.

Foliumzuur

Foliumzuur verkleint de kans op een open ruggetje of hazenlip bij je kindje. Dus heb jij een kinderwens? Dan raden wij je aan om vier weken voor je zwanger wil worden te beginnen met foliumzuur. Slik 400 microgram foliumzuur per dag en gebruik dit tot tien weken zwangerschap. Je kunt de tabletjes kopen bij de apotheek of drogist.

Roken, alcohol en drugs

Het gebruik van alcohol, roken en drugs kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Ook heeft dit negatieve gevolgen voor je zwangerschap. Zo heb je een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het advies is om al hiermee te stoppen op het moment dat je zwanger wil worden, zodat je zo gunstig mogelijk aan de zwangerschap begint. Lees hier meer over (stoppen met) roken en zwangerschap.