Kraamtijd, wat moet je regelen?

 

 

zwanger bevallen kraamtijd wat regelen
zwanger bevallen kraamtijd wat regelen

Jullie kindje is geboren! Tijd voor de kraamtijd, maar wat moet je regelen? We hebben een overzicht voor jullie gemaakt.

Aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte moet jullie kindje worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin je kindje geboren is. Let op, dit hoeft dus niet de gemeente te zijn waar je zelf ook woont. Het ziekenhuis waar jullie kindje is geboren kan bijvoorbeeld net even in een andere gemeente staan. Het is gebruikelijk dat je partner de aangifte van de geboorte doet bij de gemeente. Vergeet niet om een geldig identiteitsbewijs en eventueel trouwboekje mee te nemen. De aangifte zelf is gratis. Voor een kopie van de geboorteakte moet je wel betalen.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is voor iedereen in Nederland verplicht. Dus ook voor jullie pasgeboren kindje. Tot 18 jaar betaal je geen premie en kun je kinderen gratis bijschrijven op de polis van jou of je partner. Het handigst is om dit te doen bij degene met de meest uitgebreide verzekering. Jullie kindje is dan namelijk voor hetzelfde verzekerd. Wanneer je niet aanvullend verzekerd bent, is jullie kindje dat ook niet. Uiterlijk binnen 4 maanden na de geboorte moet je jullie kindje aanmelden bij de zorgverzekering.

Vitamine D en K

Baby’s hebben extra vitamine D nodig vanaf de achtste dag, ongeacht hoeveel borstvoeding of kunstvoeding ze krijgen. Het Voedingscentrum adviseert 10 microgram per dag. Vitamine D-druppels koop je bij de drogist. Op de verpakking staat hoeveel druppels je moet geven.

Wanneer je borstvoeding geeft is het nodig om de eerste drie maanden je baby ook dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Dat is nodig voor een goede bloedstolling. Vitamine K koop je ook bij de drogist. Op de verpakking staat hoeveel je moet geven. Wanneer je borstvoeding combineert met kunstvoeding en je kind per dag meer dan 500 milliliter kunstvoeding krijgt, is extra vitamine K niet meer nodig.

Tip: geef de vitamine druppels iedere dag op een vast moment, bijvoorbeeld tegelijk met een voeding. Dan vergeet je het ook niet!