Een baby, en nu?

 

 

baby
baby

Je bent net bevallen en jullie baby is natuurlijk de mooiste van de wereld! Tijd om te genieten van de kraamweek. Deze week staat in het teken van herstellen van de bevalling, je baby leren kennen en handig worden in de verzorging van je kindje. De kraamverzorgster is dagelijks bij jullie om jullie hierbij te ondersteunen. Wij komen deze week ook een aantal keer langs om te kijken hoe het met jullie gaat.

Kraamzorg

Als je baby is geboren, komt de kraamzorg bij jullie. Na een ziekenhuisbevalling moet je altijd direct even met de kraamzorg bellen om de geboorte door te geven. Heb je nog recht op kraamhulp? Dan kun je direct afspreken wanneer de kraamhulp bij jullie thuis komt. De tijd en verzorging van moeder en kind in het ziekenhuis gaat vaak van het aantal toegezegde uren kraamhulp af. Vraag hiernaar bij je eigen kraamzorgbureau.

Hielprik

Ieder kindje krijgt in de eerste week na de geboorte een hielprik aangeboden. Een screener van het consultatiebureau voert de hielprik bij jullie thuis uit. Je hoeft hier niets voor te regelen. Na de aangifte van je kindje bij de gemeente krijgen ze hier automatisch bericht van. De hielprik is een screening op een aantal erfelijke, zeldzame, maar ernstige afwijkingen die niet te genezen zijn. Als we deze ziekten vroeg opsporen, is behandeling met medicijnen of een dieet mogelijk. Hierdoor maken we het leven van jullie kindje zo optimaal mogelijk. Binnen 5 weken informeren ze je over de uitslag van de hielprik. Bij een afwijkende uitslag, krijgt jullie kindje eerst een diagnostische test. Daarna wordt er daadwerkelijk een diagnose gesteld. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden. Deelname is niet verplicht.

Gehoortest

Ook krijg ieder kindje in de eerste week na de geboorte een gehoortest aangeboden. Ook dit doet een screener van het consultatiebureau. Je hoeft hier niets voor te regelen. Na de aangifte van je kindje bij de gemeente wordt dit automatisch in gang gezet. De gehoortest is pijnloos en duurt maar een paar minuten. Er wordt een zacht dopje in het oor van jullie baby geplaatst. Dit dopje is verbonden met een apparaat die het gehoor meet. Als de test geslaagd is, betekent dit dat het binnenoor goed is aangelegd. Beide oren worden afzonderlijk getest. Jullie krijgen de uitslag meteen. Aan de gehoortest zijn geen kosten verbonden. Deelname is niet verplicht.

Lees hier meer over de hielprik en de gehoortest.

Consultatiebureau

10 tot 14 dagen na de geboorte van je baby komt er iemand van het consultatiebureau bij je thuis. Tijdens dit huisbezoek nemen ze enkele algemene zaken met je door. Ze bespreken de zwangerschap en bevalling en eventuele ziekten en afwijkingen die voorkomen in de familie. Verder praten ze over hoe het gaat en doen we de eerste algemene gezondheidscheck van je baby. De verpleegkundige vertelt wat je van het consultatiebureau kunt verwachten en waar je terecht kunt met vragen en zorgen. De eerste afspraak op het consultatiebureau vindt plaats als je baby ongeveer vier weken oud is. Als je wilt kun je al eerder een keer langsgaan bij het weeguurtje of inloopspreekuur. Bij elk consult kijken ze hoe het gaat met de ontwikkeling van je kind en doen ze een algemene gezondheidscheck. Natuurlijk is er ook aandacht voor jou als ouder. Er is ruimte voor vragen in elk contactmoment.