Gezonde voeding

 

 

gezonde voeding
gezonde voeding

Tijdens de zwangerschap is gezonde voeding belangrijk. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, krijgt je baby de voedingsstoffen binnen om te groeien. Daarnaast is er nog een aantal aandachtspunten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je foliumzuur en vitamine D slikt.

Foliumzuur en vitamine D

Wij adviseren om zo snel mogelijk in de zwangerschap foliumzuur en vitamine D te gebruiken. Heb je een kinderwens? Dan raden wij je aan om vier weken voor je zwanger wil worden te beginnen met foliumzuur.
Slik elke dag foliumzuur (400 microgram) tot en met 10 weken van je zwangerschap en vitamine D (10 microgram) tijdens je hele zwangerschap, tenzij wij anders met je afspreken. Deze zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Voeding

Een gezonde en gevarieerde voeding is voor iedereen belangrijk. Eten voor twee is niet nodig. Nu je zwanger bent kun je een aantal producten beter vermijden:

  • Rauw vlees of vleeswaren gemaakt van rauw vlees (filet americain, ossenworst, carpaccio, salami, rosbief)
  • Zachte kazen gemaakt van rauwe melk (au lait cru)
  • Rauwe vis, gerookte vis, roofvis en rauwe schaal- en schelpdieren
  • Rauwe eieren of producten met rauwe eieren
  • Lever of leverproducten

Met de gratis ZwangerHap van het het Voedingscentrum kun je snel en makkelijk zien of je iets wel of beter niet kunt eten of drinken als je zwanger bent. Download de app via Play Store of App Store. Lees meer over gezonde voeding in de zwangerschap.