Echo’s

 

 

echo prenatale screening
echo prenatale screening

Wij maken zelf echo’s in onze praktijk. Tijdens je zwangerschap krijg je standaard echo’s aangeboden. Deze echo’s worden vergoed door de verzekering. Hieronder vallen de termijnecho, de 20 weken echo (ook wel het structureel echoscopisch onderzoek) en de liggingsecho. Daarnaast maken we een extra echo indiceren als er twijfel bestaat over bijvoorbeeld de vitaliteit van de zwangerschap, de groei van je kindje of de ligging van de placenta. Voor al deze echo’s kun je dus gewoon bij Flow terecht.

Echoscopisten

Alle verloskundigen binnen Flow zijn opgeleid als medisch echoscopiste. Daarnaast is Maaike geschoold als SEO echosopiste. Zij maakt binnen de praktijk de ETSEO’s (13 weken echo) en de TTSEO’s (20 weken echo). Voor het maken van de echo’s werken wij met hoogwaardige echo-apparatuur.

Het kan zijn dat we bij het maken van een echo bijzonderheden zien, zonder er direct naar op zoek te zijn. Wees je er bewust van dat we verplicht zijn je dan te informeren en eventueel door te verwijzen.

Vroege echo

Iedere zwangere krijgt rond de 8 weken zwangerschap een vitaliteitsecho aangeboden door Flow. De echo heeft als doel te kijken of het hartje klopt, of er sprake is van een eenling of meerling zwangerschap en of de zwangerschap in de baarmoeder zit. Deze echo wordt niet vergoed door de zorgverzekering als er geen sprake is van bloedverlies, twijfel over de zwangerschapsduur en verdenking op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Jullie krijgen deze echo als service van Flow als aangeboden als de zorgverzekering deze niet vergoedt.

Termijnecho

Deze echo maken we vóór het intakegesprek. Het doel van deze echo is om te bepalen hoe lang je precies zwanger bent, zodat we de verwachte uitgerekende datum nauwkeurig kunnen bepalen. Deze echo maken we in principe uitwendig (via de buik). Dit doen we aan de hand van de CRL (afmeting van kruin tot stuit). Bij de termijnecho bekijken we ook of de baby in de baarmoeder zit, of het een eenling- of meerlingzwangerschap is en of het hartje klopt.

Groeiecho

Op indicatie maken we groeiecho’s, bijvoorbeeld bij twijfel over de grootte van je kindje. Hierbij doen we een nauwkeurige meting van de omtrek van het hoofdje, het buikje en de lengte van een botje in het bovenbeen van je kindje. Deze metingen samen zeggen iets over de groei van je kindje in vergelijking met de gemiddelde baby bij deze zwangerschapsduur. De uitgerekende datum verandert niet na een groeimeting.

13 weken echo

Tekst volgt

20 weken echo

Bij de 20-weken echo kijken we uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen van de baby. Zo kijken we naar de eventuele aanwezigheid van een open ruggetje of een open schedeltje. Ook kijken we of de baby goed groeit en of er voldoende vruchtwater is. Als je kiest voor de 20 weken echo, wordt deze vergoed door je zorgverzekering.

Geslachtsbepaling

Wil je het geslacht van je baby weten tijdens de zwangerschap? Vanaf 13-14 weken zwangerschap kunnen we dat voor je bepalen. De kosten voor het het bepalen van het geslacht van je baby is 40 euro.

Pretecho

Wil je je kindje vaker bekijken? Dan kun je een pretecho laten maken. Bijvoorbeeld om het gezichtje te kunnen zien in 3D/4D. Bij Flow bieden we ook pretecho’s aan. Dit gaat via echopraktijk Firstlook.