Verloop bevalling

 

 

bevalling
bevalling

Het meest belangrijke en spannende moment is daar: de bevalling en kennismaking met jullie kindje! Voor veel vrouwen geeft dit toch vragen én zorgen. Hoe zal het gaan? Kan ik de pijn aan? Hoe lang gaat het duren? Is ons kindje gezond? Hieronder lees je meer informatie over hoe de bevalling kan gaan.

Allereerst is het goed om te weten dat elke bevalling anders is. En vaak ervaar je pas tijdens jouw bevalling wat belangrijk voor jou is. Door je goed voor te bereiden en te weten wat er met je lichaam gebeurt, kun je wat onzekerheid verminderen.

Transformatiefase

Aan het einde van de zwangerschap maakt je lichaam zich al langzaam klaar voor de bevalling. Je kan kramp en steken in je onderbuik voelen en oefenweeën krijgen. In deze fase van de bevalling verandert je baarmoeder. Wij noemen dit de transformatiefase. In de zwangerschap is je baarmoeder stevig om je kindje te kunnen dragen. Tijdens de transformatiefase wordt je baarmoeder soepel. De baarmoedermond wordt zacht (verweekt) en dunner (verstrijkt). Door de kracht van weeën kan de baarmoeder na deze verandering open gaan (ontsluiten). Deze fase kan soms al dagen voor een bevalling gaande zijn en zegt helaas niets over wanneer je gaat bevallen. Als je twijfelt over wat er in je lichaam gebeurt, mag je altijd contact met ons opnemen.

Ontsluitingsfase

Vervolgens komt er een fase waarin je regelmatige weeën krijgt. Deze weeën zullen krachtiger en pijnlijker zijn, en zich in kracht en frequentie gaan opbouwen. In deze fase zal de baarmoedermond ontsluiten (open gaan). Gemiddeld ontsluit een baarmoedermond zich 1 cm per uur. Wij vinden het belangrijk dat je in deze fase contact met ons opneemt. Wij willen weten hoe het met jou en je kindje gaat. We bespreken met je wat je de komende uren kunt verwachten en wat wij daarin voor jou kunnen betekenen. Lees vooral ook meer over ‘Wanneer bel je ons?’.

Persfase

Als je baarmoedermond helemaal open is (10 cm), begint de persfase. Je baarmoeder maakt dan een ander soort weeën, en je zult merken dat je het gevoel krijgt dat je moet persen. Vanaf dit moment mag je zelf mee gaan persen met je lichaam. We zullen je hierbij helpen en vertellen wat je moet doen. Tijdens deze fase wordt je kindje geboren. Persen duurt gemiddeld een uur, maar kan soms zelfs wat langer duren. Als je al eerder bent bevallen kan de persfase juist een stuk sneller gaan.

Nageboorte

Na de geboorte van je kindje moet de moederkoek (nageboorte) nog geboren worden. Je baarmoeder zal samentrekken en maakt hierdoor de moederkoek los van de baarmoeder. Wij helpen je om deze geboren te laten worden. Tijdens deze fase houden wij ook het bloedverlies goed in de gaten. Als we denken dat je baarmoeder niet goed samentrekt, je te veel bloed gaat verliezen of je moederkoek niet geboren wil worden, kunnen we je hiervoor een injectie geven. In deze injectie zit oxytocine. Dit helpt de baarmoeder samen te laten trekken. Vaak moeten we na de bevalling wat hechtingen zetten om alles weer goed te laten genezen. Dit beoordelen we na de geboorte van de moederkoek.

Veel informatie staat ook in de Folder Bevallen – Hoe bereid je je voor?