Zwanger, en nu?

 

 

zwanger
zwanger

Je bent zwanger, gefeliciteerd! Of je nu voor het eerst zwanger bent of niet, volledig gepland of totaal onverwacht: de tijd van je zwangerschap is een bijzondere periode in jullie leven. Daarnaast is het vaak ook een tijd waarin jullie veel veranderingen doormaken en behoefte hebben aan extra informatie. Wij begeleiden je graag met alles wat er op je pad komt. Heb je een positieve zwangerschapstest? Dan kun je ons bellen voor een afspraak of vul ons aanmeldformulier in. Een verwijzing van je huisarts heb je niet nodig.

Eerste controle

De eerste controle is rond 8 weken. We snappen dat de eerste weken spannend kunnen zijn, dus maken we gelijk een echo. Bij deze echo kijken we of het hartje klopt en hoe lang je ongeveer zwanger bent. Bij deze eerste controle is het nog te vroeg om het hartje ook al te horen. Dat kan vanaf ongeveer 10 weken. We maken tot 20 weken elke keer een echo. Flow biedt dit aan als service voor onze cliënten. Daarna maken we echo’s op indicatie.

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap kun je kiezen voor prenatale screeningstesten. Dit zijn onderzoeken die eventuele (chromosoom)afwijkingen bij je ongeboren kindje op kunnen sporen. Als je dat wil, bespreken we met je de mogelijkheid om prenatale screeningstesten te laten verrichten. We nemen dit uitgebreid met je door, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

Intakegesprek

Nog vóór het intakegesprek doen we een termijnecho. Het intakegesprek is uitgebreider dan de vervolgcontroles. Via de mail krijg je een vragenlijst over je medische voorgeschiedenis van ons. Om je zo goed mogelijk te begeleiden vragen we je om deze vragenlijst in te vullen en mee te nemen naar het intakegesprek. We nemen dan de ingevulde vragenlijst met je door. We verzamelen informatie over je/jullie medische voorgeschiedenis. Tijdens het intakegesprek geven we ook informatie over leefgewoonten en voeding.

In het eerste trimester krijgt iedere zwangere een standaard bloedonderzoek. De resultaten van het bloedonderzoek nemen wij tijdens de volgende controle met je door. Bij afwijkende bevindingen vertellen we je dit natuurlijk eerder.

Tot slot voeren we nog een aantal controles uit, zoals het meten van je bloeddruk en je gewicht. Natuurlijk is er ruimte voor het stellen van vragen. Door middel van de termijnecho stellen we de uitgerekende datum vast. Als dit is gedaan, krijg je van ons een zwangerschapsverklaring mee.

Vervolgcontroles

Tijdens je zwangerschap kom je in totaal ongeveer 10 tot 12 keer voor controle. Afhankelijk van het verloop van je zwangerschap kijken wij of je eventueel vaker op controle moet komen. Naarmate je zwangerschap vordert kom je sowieso vaker bij ons.

Bij elke controle meten wij je bloeddruk en gewicht. Ook zijn wij erg benieuwd van je te horen hoe alles verloopt en of er vragen of bijzonderheden zijn. Wij beantwoorden je vragen als je die hebt en geven adviezen bij klachten. Vanaf ongeveer 30-32 weken kunnen wij de ligging en indaling van je kindje voelen. Uiteraard luisteren we elke controle naar het hartje van de baby en wordt er op indicatie een echo gemaakt.

Voor een reguliere controle plannen we 15-20 minuten in. We vinden het belangrijk om de tijd voor jullie te nemen. Denk je extra tijd nodig te hebben om iets te bespreken? Laat dat dan aan ons weten bij het plannen van de afspraak. We houden hier graag rekening mee!