Borstvoeding of kunstvoeding

 

 

borstvoeding of kunstvoeding
borstvoeding of kunstvoeding

Borstvoeding is de beste start voor je kindje. Er zit precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen in. Door de afweerstoffen in moedermelk beschermt het je kindje ook tegen infecties. Maar borstvoeding is niet altijd vanzelfsprekend. Hieronder lees je meer over het geven van borstvoeding of kunstvoeding.

Borstvoeding

Borstvoeding heeft veel voordelen voor zowel jouw gezondheid als die van je kindje. De afweerstoffen die de moedermelk bevat, beschermen je kindje voor infecties. Ook verkleint het de kans op allergieën. En mogelijk wordt de kans op overgewicht op latere leeftijd verkleind.
Door het geven van borstvoeding, ben je na de bevalling weer sneller op je oude gewicht. Er zijn aanwijzingen dat langere tijd borstvoeding geven de kans op borstkanker verkleint. Tijdens de borstvoeding worden jij en je kindje rustig en ontspannen, doordat er oxytocine (het gelukshormoon) vrijkomt.

Begeleiding

Het geven van borstvoeding kan intensief zijn in de eerste week of weken. De voeding moet op gang komen en je leert hoe je je kindje goed moet aanleggen. De kraamverzorgster helpt je hierbij en ook wij adviseren je natuurlijk. Heb je problemen of wil je meer hulp? Neem dan contact op met een lactatiekundige. Zij is de specialist op gebied van borstvoeding.

Voorbereiding

Het is niet alleen leuk, maar ook verstandig om je tijdens jouw zwangerschap al te verdiepen in het geven van borstvoeding. We organiseren bijvoorbeeld gratis voorlichtingsavonden over borstvoeding. Maar er zijn ook veel boeken over te vinden. Tips zijn onder andere het boek ‘Borstvoeding, compleet handboek voor ouders’ en het boek ‘Borstvoeding’. Ook is veel informatie te vinden op de website van Borstvoeding.com en de website van La Leche League, een borstvoedingsorganisatie.

Kunstvoeding

Ondanks de voordelen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om borstvoeding te gaan geven. Denk bijvoorbeeld aan medische of persoonlijke redenen waardoor je niet voor borstvoeding kiest. Het belangrijkste is dat je kiest waar je jezelf prettig bij voelt: borstvoeding of kunstvoeding.
Kies je voor kunstvoeding? Zorg dan dat je al voor de bevalling voeding en flesjes in huis hebt. Tip: koop niet teveel flesjes van één merk. Soms blijkt je kindje beter te drinken uit een ander flesje. Koop in ieder geval de kleinste maat speen. Bij kunstvoeding is het advies om te starten met de standaard 1 zuigelingenvoeding van een willekeurig merk. Komen er allergieën in de familie voor? Dan raden wij je hypoallergene voeding aan.