Corona & vaccinatie

 

 

Om de kans op besmetting van het coronavirus voor zowel jullie als onszelf zo laag mogelijk te houden, gelden er in onze praktijk coronamaatregelen. Ook vind je hier informatie over de vaccinatie tijdens en na de zwangerschap. Je leest ze hieronder. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Blijf thuis en bel ons als:

 • Jijzelf klachten hebt van het coronavirus (koorts, hoesten, benauwdheid, keelpijn, loopneus).
 • Jijzelf een positieve testuitslag hebt voor corona.
 • Een huisgenoot klachten heeft die passen bij het coronavirus of een positieve testuitslag heeft.

Belangrijk: heb je klachten die passen bij het coronavirus? Laat je testen via de GGD!

Praktijk

 • Desinfecteer je handen bij binnenkomst.

Zwangerschap

 • Partners en andere familieleden mogen mee tijdens de reguliere controle. Let wel op dat we op dit moment niet meer dan drie mensen (inclusief zwangere) tegelijk kunnen ontvangen (incl. kinderen).
 • Tijdens de uitvoering van de 13 weken en 20 weken echo vragen we je om een mondkapje te dragen en mag een persoon hierbij aanwezig, bijvoorbeeld je partner.

Bevalling

 • Er mogen bij je bevalling twee personen aanwezig zijn. Dit geldt zowel voor thuis- als ziekenhuisbevallingen. Deze personen mogen GEEN verkoudheidsklachten of koorts hebben.

Kraamtijd

 • Tijdens de kraamweek komen wij 1-2 keer langs, soms gecombineerd met een telefonisch consult.

Vaccinatie

 • Alle zwangere vrouwen kunnen zich veilig laten vaccineren tegen het coronavirus. Vaccineren kan op elk moment in de zwangerschap. Dit kan met de mRNA vaccins van Pfizer of Moderna. Er moeten minstens 7 dagen tussen de vaccinatie tegen het coronavirus en de 22 weken prik (kinkhoestvaccinatie) zitten. Meldt daarom duidelijk dat je zwanger bent, als je een afspraak maakt voor de vaccinatie.
 • Er zijn veel vragen over de vaccinatie tegen het coronavirus, via deze link vind je antwoord op veelgestelde vragen over de vaccinatie. Weet je niet of je het wel wil doen kijk dan hier, hier vind je een keuzehulp. Deze kan helpen met kiezen of je de vaccinatie neemt of niet. Ook via de informatiekaart van onze beroepsgroep krijg je meer informatie over zwangerschap en corona.
 • Ben je net bevallen en geef je nog borstvoeding? Vaccinatie tijdens de borstvoedingsperiode kan ook. Meer over dit advies kun je lezen op de site van het RIVM. Het lijkt er op dat je antistoffen na je coronavaccinatie overdraagt op je kindje. Als jij je laat vaccineren is je kindje waarschijnlijk beschermd tegen het coronavirus. Hoelang deze bescherming duurt, is nog onbekend. Er zijn ook antilichamen tegen corona gevonden in moedermelk. Borstvoeding kan dus ook beschermend werken. Deze twee manieren van antistoffen doorgeven lijken ook te gelden wanneer je corona hebt gehad tijdens je zwangerschap.