Is mijn kindje wel gezond? Dat vragen bijna alle aanstaande ouders zich af. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Om mogelijke afwijkingen bij de baby op te sporen, kun je tijdens de zwangerschap een aantal tests doen. Dit heet prenatale screening. Deze tests zijn niet verplicht. We nemen dit uitgebreid met je door, zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken. Hieronder leggen we alvast kort uit welke tests er zijn.
NIPT
De NIPT is een bloedonderzoek bij de zwangere. In jouw bloed zit DNA dat afkomstig is van de placenta en DNA dat afkomstig is van jezelf. Het DNA van de placenta is bijna altijd hetzelfde als het DNA van de baby. Het laboratorium onderzoekt het DNA op 3 chromosoomafwijkingen: down-, edwards- en patausyndroom. Ook is er de mogelijkheid om te kijken naar nevenbevindingen (andere chromosoomafwijkingen). De NIPT kan vanaf 11 weken zwangerschap. Lees meer over de NIPT.
13 weken echo
Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om een 13 weken echo uit te laten voeren. Zorgverzekeraars vergoeden dit onderzoek. Het onderzoek is niet verplicht. Bij deze echo kijken we of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. De 13 weken echo kun je laten doen van 12+3 tot en met 14+3 weken zwangerschap. Er wordt niet gekeken naar het geslacht van de baby. Lees meer over de 13 weken echo.
20 weken echo
Rond 20 weken zwangerschap krijg je een structureel echoscopisch onderzoek (SEO) aangeboden. Zorgverzekeraars vergoeden dit onderzoek. Het onderzoek is niet verplicht. Bij deze echo kijken we of de baby geen lichamelijke afwijkingen heeft. Alle organen van de baby worden bekeken, net zoals de groei van de baby, de hoeveelheid vruchtwater en de plaats van de placenta. Het geslacht van de baby is meestal ook zichtbaar. De 20 weken echo kun je laten doen van week 18 tot week 21 van uw zwangerschap. Lees meer over de 20 weken echo. Heb je nu al vragen over prenatale screening? Neem gerust contact met ons op.