Waar ga je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis? Jij bepaalt wat je het fijnst vindt. En we bespreken dit natuurlijk met je, maar zelfs tijdens de bevalling kun je dit nog beslissen. Het is namelijk altijd mogelijk om alsnog thuis te blijven of naar het ziekenhuis te gaan.
Ongeveer vier procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De meeste kindjes worden een paar dagen na de uitgerekende datum geboren. Tussen 37 en 42 weken mag je onder onze zorg bevallen, zowel thuis als poliklinisch.
Thuis
Je eigen huis is meestal de plek waar je het beste ontspant. En ontspanning is het sleutelwoord tijdens de bevalling. Veel vrouwen vinden het daarom fijn om thuis de weeën op te vangen, in hun eigen bed of onder de eigen douche. Als je thuis bevalt, begeleidt één van ons jouw bevalling. De kraamverzorgster assisteert ons.
Bevallen, en dan?
Na de geboorte van jullie kindje zorgt de kraamverzorgster voor beschuit met muisjes. Als jij er klaar voor bent, mag je douchen en zorgen wij dat alle spullen van de bevalling opgeruimd zijn.
Kosten
Er zijn geen extra kosten voor een thuisbevalling.
Ziekenhuis (zonder medische indicatie)
Wil je liever niet thuis bevallen? Dan kun je zonder medische indicatie bevallen in het Ommerlander Ziekenhuis, Scheper Ziekenhuis (Treant), Wilhelmina Ziekenhuis, Martini Ziekenhuis, of het UMCG. Dit noemen we een poliklinische bevalling. Je bevalt met één van ons en een kraamverzorgster of verpleegkundige van het ziekenhuis assisteert ons.
Bevallen, en dan?
Na de geboorte van jullie kindje blijven jullie nog een aantal uren in het ziekenhuis. Wanneer de eerste uren na de bevalling goed gaan, kunnen jullie met je kindje naar huis. Desgewenst kan er een ‘warme overdracht’ plaats vinden. Dit betekent dat de kraamverzorgster jullie met de baby komt halen in het ziekenhuis en samen met jullie richting huis gaat. Zo is er een goede overdracht van het verloop van de bevalling en de uren erna. De kraamverzorgster helpt jullie thuis bij de verzorging van jullie kindje en geeft uitleg en advies.
Kosten
Voor een poliklinische bevalling zonder medische indicatie geldt een wettelijke eigen bijdrage van ongeveer € 350,-. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden deze bijdrage. Bekijk de polis van je zorgverzekeraar of deze kosten voor jou volledig vergoed worden.
Ziekenhuis (met medische indicatie)
Soms heb je geen keuze en moet je in het ziekenhuis bevallen. Je hebt dan een medische indicatie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een gynaecoloog jou begeleidt tijdens de zwangerschap. Maar ook tijdens de bevalling kan er een reden ontstaan om in het ziekenhuis te moeten bevallen. De baby kan in het vruchtwater gepoept hebben, je wilt pijnstilling of de bevalling vordert niet voldoende. In dat geval neemt de gynaecoloog de begeleiding van de bevalling van ons over.
Bevallen, en dan?
Afhankelijk van het verloop van de bevalling blijven jullie nog een aantal uren ter observatie in het ziekenhuis. Meestal komt de kinderarts ook nog even langs om de baby te controleren. Soms moet je een nachtje blijven.
Kosten
De kosten voor een bevalling met een medische indicatie worden altijd volledig vergoed door je zorgverzekeraar.